Založ si blog

Vždy poučná história

Po smrti kráľa Slnka Ľudovíta XIV. vládol regent Filip Orléansky, ktorý sa ešte v rannom detstve ujal vlády, ako kráľ Ľudovít XV.. Dostal niekoľko finančných poradcov. Takto prišiel do Francúzska, medzi inými, istý Škót John Law.

Regent od neho očakával, že ako príslušník národa známeho šetrnosťou, môže jeho ľud strhnúť z kopca dlhov, no tento vďaka rozhadzovačnosti kráľovského syna  Francúzov zanechal. V každom prípade bol Law netypickým Škótom. Prv, než sa stal kráľovským radcom, bol závislý na peniazoch ako hráč. Zjavne je to dobrá kvalifikácia, pre prevzatie zodpovednosti za štátne financie. Law založil prvú francúzsku centrálnu banku. Odovzdal je právo na tlačenie peňazí. Urobil skutočne to, čo diabol radil cisárovi: panovnícky dom získal jeho dlhy, pretože bezhranične mohol tlačiť peniaze, aby zaplatil svoje účty.

Potom Law založil legendárnu Mississippskú obchodnú spoločnosť a Francúzov urobil jej akcionármi. Podarilo sa mu zosobniť chamtivosť ľudí. Po prvýkrát v histórii bolo použité slovo »milionár«. Mississippská bublina spravila na papieri z Francúzov skutočne bohatých ľudí. Ten istý trik, ako v každej bubline. Ľuďom sa povie hocijaká rozprávka a zvádza ich k nakupovaniu. V tomto obore bol Law majster. Medzi inými rozptýlil fámu, podľa ktorej sa vo francúzskej kolónii Louisiana našlo zlato.Každý Francúz ba mohol na zlatej horúčke, podieľať, keď získa akcie spoločnosti.

Francúzi rozrazili dvere akciovej spoločnosti. Law peniazmi, ktorými vyplienil Francúzov, oddlžil centrálnu banku a francúzsky kráľovský dom. Aby podnietil obyvateľov k nákupu akcií, vystrojil žobrákov Paríža rýľmi a poslal ich pochodovať mestom. Parížania, ako to bolo plánované, považovali žobrákov za zlatokopov na svojej ceste do Louisiany – a nakúpili ešte viac akcií. Keď sa z Louisiany nakoniec vrátil prví Francúzi a vysvetlili terorizovaným občanom, že v Louisiane nie je žiadne zlato, kurz akcií sa zlomil. Kráľovská banka a spoločnosť ryžujúca zlato – zbankrotovali – úspory parížskych občanov boli preč. Skutočne veľmi elegantné vyvlastnenie Francúzov na ozdravenie kráľovského domáceho deficitu skončilo dobytím Bastily a Máriu Antóniu stálo hlavu.

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 100067x
Priemerná čítanosť článkov: 3127x

Autor blogu

Kategórie