Založ si blog

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk.  Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných  anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek uznávanej formy an-glického jazyka.«Jazyk vedúcich predstaviteľov EÚ obsahuje »slová, ktoré neexistujú, alebo pre rodeného hovoriaceho, mimo inštitúcií EÚ, sú relatívne neznáme a dokonca často nezodpovedajú norme pravopisu a gramatiky«.

Súdny dvor narátal 100 výrazov, ktoré by zamestnanci EÚ nesprávne požívali . Len zasvätené osoby rozumeli nesprávnemu použitiu.

Dilema rodielnych jazykov je jedným, ak nie základným problémom hyperglobalizačného sveta.  Väčšina ľudí vo svete ešte aj v 21. storočií, má do určitej miery výrazné ťažkosti správne sa vyja-drovať slovom aj písmom vo svojom materinskom jazyku. Rozmanitosť jazykov a dialektov nie je prežitkom minulosti, ale následkom rozmanitosti svetových kultúr. V severnom Taliansku je sku-pina jazykov, v ktorých sa hovorí furlansky – románsky jazyk, ktorý sa výrazne líši od talianskeho jazyka. Slovinci v južnom Rakúsku hovoria inou slovinčinou, než občania Slovinska. A Íri hovoria celkom inou angličtinou, ako Angličania. Iné etnické skupiny sú už dokonale trojrečové, ako južní Tirolčania – hovoria po taliansky, nemecky a svojim tirolským dialektom.  Turci v Nemecku majú plné ruky práce, aby sa naučili turečtinu a nemčinu.  Okrem toho museli by ste rozumieť Švábov alebo Sasov.  Dokonca aj dobre vzdelaní akademici celkom pekne kokcú, keď formulujú zmluvy v iných jazykoch, alebo musia sledovať rokovania v iných jazykoch. V medzinárodných zmluvách, je problém obzvlášť dôrazný.  Pretože nikto nemôže zladiť preklady naozaj tak puntičkársky, aby navrátili ducha dohody v niekoľkých odlišných jazykoch. Dohody a zmluvy potrebujú viac než len pár nesúvislých viet. Len keď zmluvné strany rozumejú litere a duši zákona, budú sa toho aj držať!

Jazyk jednako, ktorým operujú alchymisti falošných peňazí,  je čisto umelý jazyk, vedome sa prispôsobí kompelxnosti systému. Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos. Kto chce už vedieť, čo sú to za exotické výrazy ako »Collateralized Debt Obligations«, »Asset Backed Securities« alebo, čo sa skrýva za »Credit Default Swaps«?

Pre obyčajného občana je to všetko nepriehľadné. Ale kto kapituluje pred zdanlivo racionálnou komplexnosťou, už sa nemusí vedieť vyjadrovať byrokratickým huhňaním, je povoľným poddaným.  Čím menej ľudí chápe zákony, tým ľahšie je pre úrady si vynucovať dodržiavanie zákonov.  Tu utópia sa stane ideológiou, ktorých konečným dôsledkom je totalitný systém.

 

 

 

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Búrkový mrak

29.06.2018

Keď Euroštáty vymenovali za kontrolóra bánk ECB, zriadenú divokou sieťou centrálych bánk sveta, začala pumpovať trhy darovanými peniazmi. A táto banka má preverovať bezúhonnosť bánk. Kliatba lacných peňazí je v tom, že môže byť použitá iba s manipuláciou a s prekrucova-ním práva a môže sa zmeniť v reálne hodnoty. Finanční ekonómovia Anat Admati a Martin [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99632x
Priemerná čítanosť článkov: 3114x

Autor blogu

Kategórie