Založ si blog

Finanční sprostredkovatelia a novelizovaný právny predpis, ktorým sa ich činnosť bude riadiť od 23. februára 2018.

Zákon z 11. októbra 2017, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2015 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Novela zákona zmenila a  doplnila nie jedno ustanovenie Zákona z 24. apríla 2009 č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov ako vyplýva zo zmien a doplnení vykonaných zákonom č. 129/2010 Z. z., zákonom č. 132/2013 Z. z., zákonom č. 117/2015 Z. z. a zákonom č. 437/2015 Z. z., zákonom č. 91/2016 Z. z. a zákonom č. 125/2016 Z. z.

Transponovala smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2016/97 z 20. januára 2016 o distribúcii poistenia, ktorá nahradila smernicu 2002/92/ES Európskeho parlamentu a Rady z 9. decembra 2002 o sprostredkovaní poistenia.

Upravila osobitné finančné vzdelávanie v oblasti požiadaviek na odbornú spôsobilosť osôb vykonávajúcich finančné sprostredkovanie a finančné poradenstvo, ako aj sprísnila podmienky, ktoré musia spĺňať právnické soby, ktoré poskytujú osobitné finančné vzdelávanie pre jednotlivé sektory a jednotlivé stupne odbornej spôsobilosti.

Transponovala ustanovenia smernice Európskeho parlamentu a Rady 2014/17/EÚ zo 4. februára 2014 o zmluvách o úvere pre spotrebiteľov týkajúcich sa nehnuteľností určených na bývanie a dala možnosť cezhraničnému vykonávaniu finančného sprostredkovania alebo finančného poradenstva v oblasti poskytovania úverov na bývanie.

Predmetom novelizovaného zákona novely , účinného od 23.2.2018 nie je len finančné sprostredkovanie, finančné poradenstvo, ale aj register finančných agentov, finančných poradcov, finančných sprostredkovateľov z iného členského štátu v sektore poistenia alebo zaistenia a finančných sprostredkovateľov z iného členského štátu v oblasti poskytovania úverov na bývanie.

Novela zákona doplnila sa aj definícia predmetu finančného sprostredkovania o poskytovanie informácií o jednej alebo o viacerých zmluvách o poskytnutí finančnej služby v súlade s kritériami, ktoré si klienti zvolia prostredníctvom webového sídla alebo iných médií, ako aj predloženie porovnania jednotlivých produktov vrátane ceny a porovnania týchto produktov alebo poskytnutie zľavy z ceny zmluvy o poskytnutí finančnej služby, ak klient môže priamo alebo nepriamo uzatvoriť zmluvu o poskytnutí finančnej služby prostredníctvom webového sídla alebo iných médií.

Finančná služba ako služba poskytovaná finančnou inštitúciou alebo činnosť vykonávaná finančnou inštitúciou sa taktiež rozšírila v sektore poskytovania úverov, o poskytovanie úverov na bývanie.

Medzi finančné inštitúcie pribudol a veriteľ poskytujúci úvery na bývanie, avšak v novele zákona už nenájdeme osobu poskytujúcu spotrebiteľské úvery.

K finančným agentom pribudol sprostredkovateľ doplnkového poistenia. Sprostredkovateľom doplnkového poistenia sa rozumie osoba iná ako banka, zahraničná banka, pobočka zahraničnej banky, obchodník s cennými papiermi, zahraničný obchodník s cennými papiermi, pobočka zahraničného obchodníka s cennými papiermi, správcovská spoločnosť, zahraničná správcovská spoločnosť, pobočka zahraničnej správcovskej spoločnosti a zahraničná investičná spoločnosť, ktorá za odmenu vykonáva finančné sprostredkovanie v sektore poistenia alebo zaistenia ako doplnkovú činnosť, ak spĺňa podmienky, že jej hlavnou zárobkovou činnosťou nie je finančné sprostredkovanie v sektore poistenia alebo zaistenia alebo finančné poradenstvo v sektore poistenia alebo zaistenia, ponúka len také poistné produkty, ktoré sú doplnkom tovaru alebo služby a príslušné poistné produkty nezahŕňajú životné poistenie ani riziká vyplývajúce zo zodpovednosti; táto podmienka sa neuplatní, ak tieto poistné produkty sú doplnkom tovaru alebo služby, ktoré táto osoba ponúka v rámci svojej hlavnej zárobkovej činnosti.

Novela zákona rozšírila aj registre, ktoré spravuje Národná banka Slovenska o nový register, a to register úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov. Následne rozšírila zoznamy podreregistrov o nový zoznam , a to zoznam sprostredkovateľov doplnkového poistenia.

Novela zákona priniesla veľa zmien v zrušení zápisov v registri, vo finančnom  sprostredkovaní v sektore poistenia alebo zaistenia a finančnom poradenstve v sektore poistenia alebo zaistenia na území iného členského štátu a podmienky rozšírila nové podmienky pre finančných agentov, vykonávajúcich finančné sprostredkovanie a lebo finančné poradenstvo v hore uvedených sektoroch na území iného členského štátu, ako aj vo finančnom sprostredkovaní v oblasti poskytovania úverov na bývanie a finančného poradenstva v oblasti poskytovania úverov na bývanie na území iného členského štátu.

Novela zákona pritvrdila podmienky na odbornú spôsobilosť a dôveryhodnosť. V tomto nevynechala ani zamestnancov vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné sprostredkovanie v iných sektoroch, ako je sektor kapitálového trhu.

Každý zamestnanec podriadeného finančného agenta vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné sprostredkovanie v iných sektoroch, ako je sektor kapitálového trhu, musí spĺňať najmenej požiadavky pre základný stupeň odbornej spôsobilosti.

Každý zamestnanec podriadeného finančného agenta vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné sprostredkovanie v sektore kapitálového trhu, musí spĺňať najmenej požiadavky pre stredný stupeň odbornej spôsobilosti.

Každý zamestnanec viazaného investičného agenta vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné sprostredkovanie v sektore kapitálového trhu, musí spĺňať najmenej požiadavky pre stredný stupeň odbornej spôsobilosti.

Každý zamestnanec a každý člen štatutárneho orgánu samostatného finančného agenta vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné sprostredkovanie, musí spĺňať najmenej požiadavky pre stredný stupeň odbornej spôsobilosti.

Každý zamestnanec a každý člen štatutárneho orgánu finančného poradcu vykonávajúci činnosť, ktorej obsahom je finančné poradenstvo, musí spĺňať najmenej požiadavky pre vyšší stupeň odbornej spôsobilosti.

Všetky osoby si budú musieť priebežne dopĺňať odborné vedomosti a rozvíjať schopnosti zodpovedajúce úlohe, ktorú plnia v rozsahu vykonávanej činnosť.

Fyzická osoba, ktorá musí spĺňať požiadavky pre základný stupeň odbornej spôsobilosti musí absolvovať každoročne osobitné finančné vzdelávanie.

Fyzická osoba, ktorá musí spĺňať požiadavky pre stredný a vyšší stupeň odbornej spôsobilosti musí absolvovať každoročne osobitné finančné vzdelávanie a najmenej každé štyri roky úspešne vykonať odbornú skúšku.

Fyzická osoba, ktorá musí spĺňať požiadavky pre najvyšší stupeň odbornej spôsobilosti musí absolvovať každoročne osobitné finančné vzdelávanie a najmenej každé štyri roky úspešne vykonať odbornú skúšku s certifikátom.

Absolvovanie osobitného finančného vzdelávania bude overiteľné nahliadnutím do zoznamu osôb,  ktorý zverejní Národná banka Slovenska na svojom webovom sídle. Národná banka Slovenska bude zverejňovať na svojom webovom sídle zo zoznamu osôb, ktoré absolvovali osobitné finančné vzdelávanie, údaje v rozsahu meno, priezvisko, trvalý pobyt, dátum absolvovania osobitného finančného vzdelávania, stupeň odbornej spôsobilosti a sektory, v ktorých bolo osobitné finančné vzdelávanie absolvované.

Novela zákona doplnila aj ustanovenie o zodpovednosti za škodu.

Novelizované sú aj náklady na finančné sprostredkovanie a na finančné poradenstvo. Jasnejšie sú aj podmienky poskytovania informácií potenciálnemu klientovi a klientovi.

Novela zákona sprísnila podmienky posudzovania klientov pri finančnom sprostredkovaní investičných produktov založených na poistení.

Novela zákona podstatne zmenila podmienky pri zistení nedostatkov v činnosti finančných agentov, ako finančných poradcov, ktoré budú spočívať v nedodržiavaní podmienok alebo povinností vyplývajúcich z rozhodnutí vydaných  Národnou  bankou  Slovenska,  v nedodržiavaní  alebo v obchádzaní ustanovení tohto zákona, osobitných predpisov atď.. Nevynechala opatrenia na odstránenie  a nápravu  zistených  nedostatkov.

Novela zákona priniesla pokuty do výšky 5 000 000 eur, alebo do výšky 5 % celkového ročného obratu podľa poslednej dostupnej účtovnej závierky, alebo až do výšky dvojnásobku sumy ziskov, ktoré sa dosiahli, alebo strát, ktorým sa zabránilo v dôsledku porušenia, ak je možné ich určiť, ak ide o právnickú osobu, alebo do výšky 700 000 eur alebo až do výšky dvojnásobku sumy ziskov, ktoré sa dosiahli, alebo strát, ktorým sa zabránilo v dôsledku porušenia, ak je možné ich určiť, ak ide o fyzickú osobu.

Novela zákona umožňuje aj prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 23. februára 2018

Osoby, ktoré vykonávajú finančné sprostredkovanie alebo finančné poradenstvo podľa predpisov účinných do 22. februára 2018, sú povinné splniť požiadavky pre odbornú spôsobilosť v lehote od 23. februára 2018 do 23. februára 2019.

Novela zákona vyskúša finančný trh , ktorého stredobodom je jednoznačne klient, bez ktorého by žiadny finančný sprostredkovateľ nemohol vykonávať svoje podnikanie.

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99957x
Priemerná čítanosť článkov: 3124x

Autor blogu

Kategórie