Založ si blog

Štáty a banky

Každý proti každému.

To je systém plienenia sveta. V autoritársky riadenom štáte sa táto hra vždy končí s brutálnym prerozdelením. Teoreticky môže každý skrachovať. Občania, banky a štáty. Vo svete, v ktorom štáty zastávajú úrad peňazí a monopol moci, vlády zavlečú zruinovaný štát do platobnej neschopnosti na tak dlho, ako môžu. Ak dlhy predsa len dosiahli astronomické výšky, koncu hrozí zdesenie.

Náhle sa vo verejnej diskusii objavia pojmy ako »systémové riziko«, »too big to fail«, »bailout« alebo »záchranný balík«. Čo znamenajú tieto pojmy?

Signalizujú, že systém falošných peňazí prekročil svoje hranice, keďže nie je už po ruke dostatok hodnôt, aby sa vyplatili falošnými peniazmi. Tieto pojmy však predovšetkým signalizujú, že ich ovládajú dnešné spravodajské vysielania, časopisy, že prerozdelenie falšovaných peňazí bolo možné rýchlejšie, než ich zámena v reálne hodnoty.

Neobvykle vysoké dlhy požadujú neobvyklé opatrenia.

Existencia normálneho úveru je v tom, že je zabezpečený hodnotou majetku. Kto financuje dom s pôžičkami, musí zapísať banku v katastri ako záložného veriteľa. Keď podnikateľ dostane úver – musí predložiť ako zábezpeku – že vlastní podnikateľský majetok alebo jeho časť.

Len štáty boli z tejto povinnosti vyňaté. Musia platiť len úroky. V euro kríze boli úroky štátnych dlhov prvým spúšťačom paniky. Úroky náhle stúpli v Taliansku a Španielsku. To znamenalo, že tieto štáty by potrebovali väčšie príjmy z daní, aby splácali svoje dlhy. Preto sú dane tak vysoké, trpí spoločnosť a ľudia strácajú pracovné miesta. Klesajúca špirála začína.

V tejto situácii do hry vstupujú centrálne banky. Urobia to, čo diabol odporúčal cisárovi v Goetheho Faustovi: tlačia peniaze pre vlády. Pravdaže aj tieto peniaze sú len zdanlivo darované. Za každou vytlačenou bankovkou musí na konci stáť reálna hodnota.

To platí aj pre štáty. Vlády financujú svoje dlhy, ktoré odpredajú bankám ako štátne dlhopisy. Centrálne banky tieto štátne dlhopisy akceptujú ako zábezpeky, a za to dajú bankám čerstvé peniaze, pomocou ktorých robia svoje riskantné obchody.

Tu sa nachádza systém na svojom vrchole a ukazuje rozhodujúce rozdiely medzi súkromnými občanmi a štátom. Štát môže, ako v prípade euro krízy, zvrchovane vyhlásiť  svoje štátne dlhopisy  za »nerizikové«. Keď je štát masívne zadlžený – napríklad ako Grécko, Japonsko alebo USA – môže očividne »nehodnotné« štátne dlhopisy použiť na ďalšie úvery. Svoje dlhy, ktoré už viac  nikdy  nemôže platiť, uložil do systému.

Pokiaľ existuje rozumný vzťah solidárnych a zadlžených štátov, je možná rovnováha medzi dlžníkmi a veriteľmi. Podnikateľ zaplatí svoje dlhy vo všeobecnosti, nie však úplne, tieto sa vždy dopĺňajú, čerpajú a úver splácajú opakovane. Tu ide o to, aby sa zrealizoval primeraný vzťah medzi dlžníkmi na jednej strane a ekonomickými výkonnými silami na strane druhej.

Čo ak predsa celosvetovo už viac neexistuje tento »racionálny vzťah«?

Potom sa stane spoločný osud skupiny vysoko zadlžených štátov kritickým. Keď sú štáty celosvetovo nadrozmerne zadlžené, stúpa reálne riziko pre poskytovateľov úverov – teda pre banky. Znervóznejú: „Čo sa stane, keď štát skutočne skrachuje?“ Máme banky v rukách čierneho Petra?

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 100002x
Priemerná čítanosť článkov: 3125x

Autor blogu

Kategórie