Založ si blog

Bazilejská veža

Najexkluzívnejší klub sveta má svojich členov. Stretávajú sa raz za dva mesiace v nedeľu večer o 19. hodine za okrúhlym stolom v konferenčnej miestnosti E. Z jej tieňovaných okien je pohľad na hlavnú stanicu Bazileja. Ich diskusia trvá hodinu, niekedy jeden a pol hodiny. Niektorí účastníci príležitostne prinesú so sebou jedného hosťa, ale hostia hovoria málokedy na stretnutiach vysoko dôvernej konklávy. Keď sa stretnutie skončí, hostia skupinu opúšťajú. Zvyšní idú na večeru do jedálne na 18. poschodie, skutočne sa môžu spoľahnúť, že jedlo a víno sú vynikajúce. Večera trvá až do 23 hodiny, niekedy sa predĺži na dlhšie, časť stretnutia prebieha pracovne. Protokol a pohostinnosť sú viac ako osem desaťročí bezchybné. Je pochopiteľné, že to všetko, čo sa povie za týmto stolom, sa už nikde ináč nezopakuje. Sotva čo len jedného z pánov, ktorý sa teší na najlepšie haute cuisine a Grand Cru vína, by sme spoznali medzi okoloidúcimi na ulici. Ale sú to niekoľkí najsilnejší ľudia sveta. Títo muži – takmer všetci sú to muži – sú bankári. Prišli do Bazileja, aby sa zúčastnili Economic Consultative Committee (ECC) poradného výboru pre ekonomiku Banky medzinárodného zúčtovania (BIZ).

Žurnalista a spisovateľ Adam LeBor puntičkársky rešeršoval o tom, čo stojí za bankou s rozložitým názvom »Banka pre medzinárodné zúčtovanie«. Dospel k výsledku, že všetky rozhodnutia, ktoré zasiahnu celosvetovú ekonomiku a menovú politiku, vychádzajú z tejto malej skupiny 18 centrálnych bankárov. Vďaka ich zvrchovanej úlohe tvorenia peňazí, BIZ ponecháva svoje rozhodnutia v tajnosti. BIZ sa nikomu nezodpovedá. Centrálni bankári požívajú všetky privilégia šéfov štátu, ani v najmenšom však nepodliehajú, kontrole obyvateľstvom.

Jeden z prvých autoritatívnych bankárov BIZ bol Francúz Roger Auboin, ktorý viedol banku od roku 1938 do roku 1958. Tento v roku 1955 objasnil, ako funguje banka: »História BIZ dokázala, že koniec koncov predovšetkým vďaka vzájomnej dôvery mužov, ktorí sú za voje spoločné úlohy zodpovední a šikovnosťou inštitúcie, ktorá sa prispôsobila premenám sveta, prišla ku finančným zdrojom a garanciám.« Inými slovami: Keď sú »muži« vyrozumení s tým, že štáty chcú spoločne postupovať, môžu viesť svet bez práce, majú peniaze z ničoho a zákon, sú užívateľmi diplomatickej imunity.

BIZ zvládla všetky búrky histórie. Prežila, pretože sa vedela »zaviazať svoju spoločnou úlohou«. BIZ sa stala kontrolným centrom globálnej tvorby peňazí. Tu sa rozhoduje pri víne a vyberaných darov mora, v akom takte bude tancovať celosvetová ekonomika za zlaté teliatko s nehodnotnými peniazmi.

BIZ pomohla nacistom s ulúpenými peniazmi, ktoré Nemci dostali po Bazileji z európskych centrálnych bánk. Podstatnými spolupracovníkmi boli prednostní nacisti. Traja členovia vedenia BIZ odsúdení po vojne, ako vojnoví zločinci, predovšetkým kvôli peniazom, ktoré ukradli zavraždeným Židom v táboroch smrti. Vrahovia boli za krátky čas oslobodení. Stredné šarže boli oslobodené od akéjkovek denacifikácie pomocou politickej intervencie zo Švajčiarska, Francúzska a USA. Už sa nemuseli nikdy za svoju straníckosť ospravedlňovať. Taktiež bankári z Wall Street držali ochrannú ruku nad členmi strany.

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99836x
Priemerná čítanosť článkov: 3120x

Autor blogu

Kategórie