Založ si blog

Fakty priniesli jasnosť a vytriezvenie

Angela Merkelová obvinila Európanov z toho, že »žili nad svoje pomery«.Dánsky kráľ Vilém povedal svojmu ľudu, že tukom namastené roky pominuli: »Už dlho oslabujú našu ekonomiku. Finančnou krízou sa zostrili naše spoločenské problémy. Súčasť našej prosperity je financovaná dlhmi. Nadišiel (…) čas, aby si občania, podnikatelia a banky, dali svoje rozpočty do poriadku.«

Európski občania hovoria o strate suverenity, o kontrole, vykorisťovaní, nájazdoch, o plienení, o dočasnej práci, o druhom zamestnaní, o nezamestnanosti. Akademici, samostatne zárobkovo činné osoby, slobodné povolania – si začínajú robiť starosti a obávajú sa pádu do chudoby.

Na náš prah si sadá dlhová kríza, oceán bezcenného papiera. Mnohí musia sledovať, ako sa roztápajú ich úspory. Aby vystačili, potrebujú dve zamestnania. Aj keď oficiálne čísla inflácie sú nízke, občania prerátavajú a povedia: „Za dve známky sme zaplatili jedno euro. Nemuselo by byť potom všetko o polovicu lacnejšie?“

Štáty, centrálne banky a banky idú spolu proti občanom. Sú rozhodnuté, získať peniaze všetkými priestupkami nasledujúcich generácií, a tých, ktorí si šetrili. Šklbú telom vlastných občanov, aby niesli bremeno dlhov, ktoré po celé desaťročia rástli. Zárukou štátnych dlhov sú sporiteľne a majetky občanov. S nízkymi úrodami oddlžujú štáty, zatiaľ čo sporitelia strácajú svoje úspory. Banky sa zachraňujú daňovými prostriedkami. Dane sa zvyšujú. Sociálne dávky sa krátia.

Demokracia narušená zospodu. Investori sú tlačení svojimi investíciami, zatiaľ čo vládnuci žonglujú s peniazmi daňových poplatníkov. Dvojnásobne oklamaní občania sa búria.

Vynútiť návrat k právu a poriadku, je pre občanov rozhodujúcim významom. Musia mať prístup ku všetkým zdrojom, ktoré sú im k dispozícii v rámci právneho štátu: radikálna demokratická angažovanosť, civilné oponovanie, intenzívna podpora pravých poradcov, finančná solidarita zo skupín odporu. Odmietnutie spotreby, dostať sa z dlhov a peňažného systému, burzových obchodov, bankových behov, protesty v uliciach, využitie internetu ako komunikačného média, vybudovanie high-tech odborných znalostí prostredníctvom spolupráce s vývojármi softvéru, akcie prepojených účastníkov – všetko v jednom a obzvlášť masívne, neoblomne zlostná a odvážna nenásilná revolúcia. Plienenie sa môže stopnúť len takto.

Jedno percento ľudí sveta má viac bohatstva ako 110 biliónov dolárov. To je 65krát viac, ako ono bohatstvo chudobnejšej polovice svetovej populácie. Chudobnejšia polovica svetovej populácie má toľko dokopy, ako 85 najbohatších sveta. Sedem z desiatich ľudí žije v krajinách, v ktorých nerovnováha pomáha bohatým.

Na konci roka 2012 nahlasuje štátny spolkový úrad, že v Nemecku poberá dávku sociálne podpory 4465 000 osôb vo veku nad 65 rokov. Pre mnohých nie je viac možné, aby na konci života žili z dôchodku alebo úspor.

Taktiež ľudia, ktorí pretrvávajú dlhšie v pracovnom pomere, majú trpké skúsenosti so sociálnym úradom. Základné zabezpečenie v starobe plne využívajú predovšetkým ženy. Musia zaplatiť zato, že vo svojom živote zniesli dvojnásobné zaťaženie z materstva a povolania. Keďže nepracovali neprerušovane alebo na čiastočný úväzok, ale ešte sa starali o deti, na konci svojho života sú tu s holými rukami.

Takýto vývoj viedol do pozoruhodného trendu. Do kriminality sa zosúva vždy viac dôchodcov. Aká je situácia kritická, dokazuje rozsudok Spolkového súdneho dvora z januára 2013. V ňom sa potvrdila zodpovednosť detí postarať sa o svojich rodičov v starobe v rámci takzvanej rodičovskej starostlivosti – aj v prípade rozvrátených rodín. Týmto rozhodnutím sa ekonomická konečná zodpovednosť štátu preniesla na budúce generácie.

Skutočnosť, že sa niekto nedokáže uživiť zo svojho dôchodku, pretože štátne pokladnice sú prázdne, je varovaním pre spoločnosť.

Skúsenosti s chudobou, ktoré pretrvávajú minimálne jednu tretinu detstva, majú silný negatívny vplyv na deti.

UNICEF definuje chudobu v bohatých krajinách pomocou 14 rôznych kritérií. Viac ako dve z týchto kritérií považuje dieťa za chorobné. Medzi ponukami, ktoré by mali byť dané dieťaťu k dispozícii, patrí priestor pre školské práce, možnosti voľného času pre slobodné aktivity, ako je športový klub, pripojenie na internet, rovnako ako aspoň jedno teplé jedlo denne.

V zvlášť postihnutých európskych krajinách sa veľa rodičov odlučuje z materiálnych dôvodov od svojich detí.

Jedna štúdia financovaného programu »Daphne« prišla k záveru »že primárnymi faktormi«, ktoré prispievajú k tomu, že deti opúšťajú vlastní rodičia sú »podmienky bežného života, ako napríklad chudoba, nezamestnanosť rodičov, obmedzené alebo žiadne príjmy, ako aj množstvo materiálnych príčin a zlé životné podmienky«7

V posledných dvoch rokoch stúpla aj samotná adopcia o 20%. Výdavky na jediné dieťa sú v Európe v priemere od 20 do 30 percent domáceho rozpočtu rodiny, mnohí to sotva udržia.

Neustále stúpa množstvo mladých ľudí uchádzajúc sa o pracovné miesta. V skutočnosti sa však tento počet len výnimočne zvýrazňuje. Štatistiky preukazujú množstvo tých mladých, ktorí sa naozaj prihlásia na úradoch práce ako nezamestnaní. Úplne neznámy je počet tých mladých, ktorí do svojich 30 rokov, alebo nad tento vek, žije u svojich rodičov počas hľadania si práce, alebo počas štúdia, vykonávania praxe, alebo získania práce.

Skutočnosť, že nezamestnanosť mladých predstavuje iba jednu časť veľkého problému, vedie k politickej otázke: „Prečo by zástupcovia verejnosti obmedzili nastávajúci čas, energiu a verejné prostriedky, aby ich cielene venovali  nezamestnaných mladým ľuďom a nie všetkým nezamestnaným?“

Zastaví týmto nezamestnanosť mladých ľudí väčšiu stratu pre celú spoločnosť ako jedna slobodná matka, či starší zamestnaní, ktorí  sa možno sami starajú o celú rodinu? Strata pridanej hodnoty, ktorú tínedžer vyprodukuje, je pravdepodobne oveľa nižšia.

Podobne vytriezvejúce sú aktuálne údaje o bezdomovcoch. Bezdomovectvo rastie v priemere o 7 percent. Zvlášť vo veľkom množstve sú postihnuté rodiny. U takmer tretiny dospelých bezdomovcov sú potvrdené ťažké psychické ochorenia.

Špirála rotuje ďalej smerom dole. Ako to môže ísť ďalej? Kam smeruje tento vývoj, ako sa udrží ďalej?

 

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99764x
Priemerná čítanosť článkov: 3118x

Autor blogu

Kategórie