Založ si blog

Čas tlačí

Na všetkých, ktorých priťahujú ekonomické výhody, otvorenie vrát lacných peňazí zapôsobilo elektrizujúco. Na finančný priemysel venované peniaze sú príspevkom. Podnikatelia profitujú na tom, že ľudia nakupujú na úvery. A občania sú radi, keď sa im podarí kúpiť veci, na ktoré by si šetrili niekoľko rokov, alebo by si ich nikdy nemohli dovoliť. Celý priemysel sa postavil na bezcenných peniazoch a vytvoril nové kreatívne finančné produkty. Tieto produkty poľujú na globálny obeh peňazí. „Finančné produkty“ sú veľmi nebezpečné. Svet vyvádzajú z rovnováhy. Nesú so sebou prázdne sľuby do najvzdialenejších kútov sveta. Investor Warren Buffett označil tieto produkty za „zbrane hromadného ničenia vo finančnom sektore.“

Aj Goetheho Faust spozoroval, že čím silnejšie bublina spľasne, tým sa na konci viac znehodnotí. Uvedomoval si, že aby unikol inflácii, musí za peniaze nakúpiť vecné hodnoty.

Preteky za globálnymi vecami sa už dávno začali, a tak sa začalo plienenie sveta.

Hyperglobalizáciou sa rozbehol proces nespútaného globálneho mzdového dumpingu. Práca už nie je viazaná na ľudí, ale predovšetkým a výhradne na kapitál. V tejto súvislosti sa kriticky skúmajú nadnárodné inštitúcie, ako je Medzinárodný menový fond, Svetová banka alebo Banka pre medzinárodnú spoluprácu. Vykorisťovanie pracujúcich na celom svete je časťou plienenia sveta. Pracujúci so na celom svete prvými obeťami plienenia. Ľudia sú iba prostriedkom na dosiahnutie. Nemajú už viac žiadnu dôstojnosť. Sotva majú akúsi hodnotu. Obchodníci určujú ceny. Preto sa aj nazývaní ako »markery trhu«. Vedia všetko o cene tovaru, o produktoch a o podnikaní. Nezaujímajú sa o hodnotu objektov, s ktorými obchodujú. Čo platí, je cena.

Centrálne banky vykonávajú súčasne dohľad nad bankovníctvom, tak ako Európe ECB, Európska centrálna banka. Tlačenie falošných peňazí si však samy kontrolujú. Mario Draghi a Mark Carney z anglickej banky, sú bývalí investiční bankári z Goldman Sachs. Väčšina ostatných menežérov centrálnych bánk prichádzajú z politiky, finančníctva a najviac z hospodárskej oblasti, ktorú financuje štát.

Štátne, centrálne banky a banky – to je trojka, sediaca na daniach. Malú, nikomu sa nezodpovedajúcu finančnú elitu, poverili vlády štátov riadením stále sa zadlžujúcej ekonomiky sveta.

Mnoho falošných peňazí, nie je nič iným ako lístkom, na ktorom je uvedených veľa falošných sľubov. Zrazu všetky vzlietnu, bude to nepríjemné, rozbije sa právo a zákon, sociálny zmier sa zničí zhora.

Rozklad demokracie je v tomto prípade taktiež len logickým dôsledkom. Tieto alternatívy sú celkovo nežiaduce. Nikto si nemôže želať celosvetový globálny feudálny systém finančných elít, tak ako ho dnes poznáme z formulácií. Totalitným tendenciám – byrokratickým alebo ideologickým – sa musí zabrániť. Prvú predzvesť vidíme v krízových krajinách eurozóny a v nežiaducom vývoji Európskej únie.

Zásadnú otázku si musí dať každý sám: „Akú úlohu chcem hrať“? „Ako môžem zabezpečiť svoje úspory“? „Ako sa zbavím finančnej represie“? „Ako môžem zostať solidárny a zároveň realistický“? „Kde môžem využiť svoju slobodu, ako podnet na zmenu“? Predovšetkým ale, kde môžem, alebo nemuším súhlasiť, či dávať kritické otázky, keď mi bola predaná rozprávka, ideológia alebo manipulatívna propaganda? „Kde sa môžem poďakovať, že som prinútil sa zaoberať mojimi nepríjemnými otázkami parlament a poslancov“? „Ako sa môžem sám zapojiť do stopnutia plienenia sveta“?

Čo môžeme urobiť spoločne – vo vlastnom záujme, ale predovšetkým so zodpovednosťou pre ďalšiu generáciu?

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99923x
Priemerná čítanosť článkov: 3123x

Autor blogu

Kategórie