Založ si blog

Keď dohľad nedohliada

V roku 2009 sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na novom zákone o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Tento zákon sa stal účinným dňom 1. januára 2010. Zákon upravuje finančné sprostredkovanie, finančné poradenstvo, register finančných agentov, finančných poradcov, dohľad nad finančným sprostredkovaním a finančným poradenstvom. atď..

Nevzťahuje na vykonávanie činnosti finančnými inštitúciami, ako sú banky, poisťovne, stavebné sporiteľne a ich zamestnancov.

V zmysle tohto zákona, známeho ako Zákon číslo 186/2009, je finančným sprostredkovaním predkladanie ponúk na uzavretie zmluvy o poskytnutí finančnej služby, uzavieranie zmluvy o poskytnutí finančnej služby a vykonávanie ďalších činností smerujúcich k uzavretiu, alebo k zmene zmluvy o poskytnutí finančnej služby, poskytovanie odbornej pomoci, informácií a odporúčaní klientovi na účely uzavretia, zmeny, alebo ukončenia zmluvy o poskytnutí finančnej služby, spolupráca pri správe zmluvy o poskytnutí finančnej služby, ak charakter finančnej služby takú spoluprácu umožňuje, spolupráca pri vybavovaní nárokov a plnení plynúcich klientovi zo zmluvy o poskytnutí finančnej služby, najmä v súvislosti s udalosťami rozhodujúcimi pre vznik takýchto nárokov, ak charakter finančnej služby takúto spoluprácu umožňuje.

Finančným poradenstvom je poskytovanie odbornej pomoci, informácií, stanovísk, odporúčaní a osobných finančných plánov klientovi v súvislosti s jednou finančnou službou alebo viacerými finančnými službami vychádzajúce z nestrannej analýzy dostatočného počtu dostupných finančných služieb vrátane následného uzavierania alebo zmeny zmluvy o poskytnutí finančnej služby na žiadosť klienta, v jeho mene a na jeho účet.

Finančné sprostredkovanie ako aj finančné poradenstvo vykonávané podľa tohto zákona je podnikaním.

Nový zákon aj nové pojmoslovie ako finančný agent, ktorým je osoba so sídlom alebo miestom podnikania na území Slovenskej republiky, ktorá vykonáva finančné sprostredkovanie na základe písomnej zmluvy s finančnou inštitúciou alebo na základe písomnej zmluvy so samostatným finančným agentom. Finančný agent nemôže vykonávať finančné poradenstvo.

Samostatný finančný agent vykonáva finančné sprostredkovanie na základe písomnej zmluvy s finančnou inštitúciou; pričom v tom istom čase môže mať uzavreté písomné zmluvy s viacerými finančnými inštitúciami. So samostatným finančným agentom spolupracoval a spolupracuje tzv. podriadený finančný agent, ktorý vykonáva finančné sprostredkovanie na základe písomnej zmluvy so samostatným finančným agentom.

V zmysle zákona sa zriadil  register, ktorý vedie Národná banka Slovenska. Tento register sa člení na podregistre pre jednotlivé sektory, a to: poistenia alebo zaistenia, kapitálového trhu, prijímania vkladov, poskytovania úverov, doplnkového dôchodkového sporenia. V tomto registri, ktorý je prístupný aj verejnosti nájdete každého, kto splnil literu zákona. Podľa mena a priezviska, ako fyzickú osobu alebo podľa názvu, ako právnickú osobu. Register eviduje údaje o dni, kedy bola osoba zapísaná do registra, ako aj o dni, kedy zápis osoby bol zrušený.

Zákon stanovil prísne podmienky na povolenie vykonávať finančné sprostredkovanie, ako aj finančné poradenstvo. Ak je a samozrejme aj bol žiadateľom právnická osoba, na udelenie povolenia musí a musel preukázať splnenie podmienok, ako dôveryhodnosť fyzickej osoby, ktorá je štatutárnym orgánom žiadateľa,vedúceho zamestnanca žiadateľa, dnes nový názov, odborného garanta, odborná spôsobilosť fyzickej osoby, ktorá je štatutárnym orgánom žiadateľa, prehľadnosť skupiny s úzkymi väzbami, ku ktorej patria aj osoby vykonávajúce kontrolu) nad žiadateľom, technická a organizačná pripravenosť žiadateľa. Splnil, predložil, preukázal a dostal povolenie k vykonávaniu činnosti sprostredkovania poistenia, úverov, ktorí ako právnická osoba musel mať zapísané v predmete činnosti spoločnosti, to je s.r.o. alebo a.s.

Bola raz jedna Salve Finance

s registračným číslom  1832 (je jedinečné, to znamená neprideľuje sa druhý raz), Národná banka Slovenska zapísala do registra spoločnosť  s IČO 35700165,obchodným názvom Salve Finance, a.s., Plynárenská 7/A v Bratislave, a to do podregistra  prijímania vkladov od 01.101.2010, poskytovania úverov od 01.01.2010, poistenia alebo zaistenia od 01.01.2010.

V predmete činnosti mala táto spoločnosť zapísanú činnosť samostatného finančného agenta v sektore poistenie alebo zaistenie, poskytovanie úverov a spotrebiteľských úverov a prijímanie vkladov.

S registračným číslom 1832 Národná banka Slovenska zapísala do registra spoločnosť s IČO 35700165 obchodným názvom Festin, a. s., sídlom Plynárenská 7/A Bratislava, od 14.08.2004, a to do podregistra  kapitálového trhu od 29.02.2008, zápis zrušený 14.07.2015, starobného dôchodkového sporenia od 30.03.2015, zápis zrušený 17.02.2016,  prijímania vkladov od 01.12.2010, zápis zrušený 17.02.2016, poskytovania úverov od 01.12.2010, zápis zrušený   17.02.2016, poistenia alebo zaistenia od 26.10.2005, zápis zrušený 17.02.2016. Spoločnosť v predmete činnosti nemala vykonávanie finančného sprostredkovania vôbec.     

Obe spoločnosti objíma vo svojom „horizonte“ jedno, a to isté meno, pána Petra Krištofoviča.

Čo robí dohľad, keď nedohliada?

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99634x
Priemerná čítanosť článkov: 3114x

Autor blogu

Kategórie