Založ si blog

Dobrý klient a zlý klient

 

Každá spoločnosť v Slovenskej republike má povinnosť v zmysle Obchodného zákonníka, už od roku 2007, uvádzať na vlastných webových stránkach informácie o spoločnosti. Účelom každej informácie je posilniť každého občana / zákazníka o predmete vykonávania činnosti tej ktorej spoločnosti.

Slovenská legislatíva pritvrdila v poskytovaní spotrebiteľských úverov. Je to správny krok.

Máme 5 registrov, ktoré „lustrujú“ žiadateľa o poskytnutie úveru. Informácie z registra o platobnej morálke, dôveryhodnosti klienta (pozitívne aj negatívne) povedú k urýchleniu procesu posudzovania žiadosti občana o úver..

Spoločný register bankových informácií, „SRBI“ V tomto registri sú informácie o fyzických osobách a fyzických osobách, ktoré majú úverové zá­väzky, prípadne kreditnú kartu. V SRBI sú aj fyzické osoby, ktoré o úver alebo vydanie kreditnej karty len žiadajú.

Nebankový register klientskych informácií „NRKI“ (úverový register).  V tomto registri sú vedené informácie o fyzických osobách, fyzických osobách – podnikateľoch a právnických osobách, ktoré majú podpísanú úverovú zmluvu, alebo zabezpečujú záväzok, súvisiaci s úverovou zmluvou, prípadne majú kreditnú kartu.

V registri sú vedené aj fyzické osoby, fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby, ktoré o úver alebo vydanie kreditnej karty len žiadajú. Užívateľmi tohto registra sú:

VÚB Leasing, Consumer Finance Holding, a.s., ČSOB Leasing, a.s., Tatra-Leasing, s.r.o., UniCredit Leasing Slovakia, a.s., VB LEASING SK, spol. s r.o., Volkswagen Finančné služby Slovensko, s.r.o., Cofidis, s.r.o., Toyota Financial Services Slovakia, s.r.o., Cetelem Slovensko, a.s., Home Credit Slovakia, a.s., s Autoleasing SK, s.r.o., Provident Financial, s.r.o., LeasePlan Slovakia, s.r.o., Profi Credit Slovakia, s.r.o., Fair Credit Slovakia, SE ,Diners Club CS, s.r.o., Amico Finance a.s., TELERVIS PLUS a.s., IMPULS-LEASING Slovakia s.r.o., PSA FINANCE SLOVAKIA, s.r.o., Mercedes-Benz Financial Services Slovakia s.r.o.

Od roku 2005 máme Register spotrebiteľských úverov „RESU“  v rámci prevencie predlžovania sa klientov a počtu dlžníkov v omeškaní, prispieva k zvyšovaniu vymáhateľnosti súčasných dlhov po splatnosti a znižuje potenciálne finančné straty veriteľov.

Tento register spracováva údaje o spotrebiteľovi, s ktorým banka, zahraničná banka, pobočka zahraničnej banky a veriteľ s povolením poskytovať spotrebiteľské úvery uzatvoril zmluvu o spotrebiteľskom úvere.

Je prevádzkovaný spoločnosťou Register úverov, s.r.o.. Spolupracuje so Spoločným registrom bankových informácií (SRBI) a Nebankových registrom klientskych informácií (NRKI).

Tento register zhromažďuje tzv. negatívne informácie o klientoch (fyzických osobách – spotrebiteľoch), ktorí sa dostali do problémov so splácaním svojich záväzkov u niektorého člena združenia SOLUS, ktorý je zároveň prevádzkovateľom tohto informačného systému.

Sprostredkovateľom informačného systému je SID Slovensko, a.s., ktorá poskytuje služby súvisiace  s platobnou morálkou občana /spotrebiteľa.

Ak klient splatil dlh, jeho osobné údaje budú z registra vymazané uplynutím 3  mesiacov.

Ak klient splatil všetky svoje splatné záväzky až na základe uplatnenia pohľadávky súdnou cestou potom, čo sa dostal do omeškania so splatením viac než 2 po sebe nasledujúcich splátok ,alebo jednej splátky dlhšie ako 2 mesiace, jeho osobné údaje budú z registra vymazané uplynutím 3 rokov po dátume úhrady posledného finančného záväzku.

Členmi združenia sú nebankové finančné inštitúcie, banky, mobilní operátori, distribútori elektrickej energie a iné spoločnosti. ALD Automotive Slovakia s.r.o., mBank S.A., pobočka zahraničnej banky, CETELEM SLOVENSKO a.s., COFIDIS, a.s., Home Credit Slovakia, a.s., IMPULS-LEASING Slovakia s.r.o., PROFI CREDIT Slovakia, s.r.o.

Od roku 2006 máme Non Banking Credit Bureau, „NBCB“ prevádzkovateľa Nebankového registra klientskych informácií (NRKI).

Dnešní nebankoví veritelia, to je bývalé „obľúbené nebankovky“ tiež poctivo overujú bonitu, dôveryhodnosť a platobnú disciplínu občana/potenciálneho spotrebiteľa, skôr, než s ním uzatvoria a vykonajú obchod.

No a „NBCB“ ako záujmové združenie právnických osôb informácie tohto druhu získava, zhromažďuje od nebankových veriteľov a zabezpečuje ich spracovanie. A navyše, „NBCB“ zaručuje ochranu údajov v zmysle zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov,

hoci tento bol zrušený novým zákonom o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, to je Zákonom č. 122/2013, z 30. apríla 2013, účinným dňom 1. júla 2013.

A Direktívu EU o ochrane osobných údajov si občan Slovenskej republiky môže prečítať výlučne v jazyku anglickom.

No a prečo by mali uvádzať Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 95/46/EHS z 24. októbra 1995, podľa ktorej aj legislatíva Slovenskej sa implementovala do jednotného rámca jednotného rámca ochrany osobných údajov na európskej úrovni,  a to prostredníctvom právnych predpisov komunitárneho práva Európskej únie?.

Zakladateľmi „NBCB“ je 8 spoločností pôsobiacich v oblasti leasingu a splátkového predaja: VÚB Leasing, a.s., Consumer Finance Holding, a.s., ČSOB Leasing, a.s., GE Money, a.s., Tatra-Leasing, s.r.o., UniCredit Leasing Slovakia, a.s.,VB LEASING SK, spol. s r.o., VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko s.r.o.

Čiže naďalej neplatí, že občan je informovaný pravdivo, aktuálne, zrozumiteľne, a tak viac dôveruje v kompetentnosť mnohých vytvorených subjektov.

 

 

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99995x
Priemerná čítanosť článkov: 3125x

Autor blogu

Kategórie