Založ si blog

Máme hodnoty naruby.

Niekto si túto jasnú a nepopierateľnú skutočnosť uvedomí v reálnom čase, na základe reálneho podnetu.

Sme finančne negramotní. Skutočnosť, ktorá sa konštatuje minimálne 10 rokov. Sme duchovne negramotní.  Skutočnosť, ktorá sa nekonštatuje nahlas a verejne.

Prečo aj. Peniaze boli vždy, od čias, kedy ich sám človek vymyslel tie najdôležitejšie. Za peniaze si kúpite všetko. Podľa peňazí sa hodnotí kvalita života človeka

Po tieto posledné tri dni bola odvysielaná dráma, historický živopisný fiml režiséra Davida Von Abcken, scenáristu Petra Paige, Michael Vickermana, s úžasným obsadením anglického jera Bena Kingsleya, ukážkového Avan Tudor Jogia, mladého  herca, rodáka z Vancouvru, otca, ktorého pôvod indický. Avan Tudor Jogia teda pochádza  z Indian velšskej a nemeckej generácie, a v tomto filme ho máme možnosť ako diváci vidieť  ako protagonistu v úlohe faraóna Tutanchamona.

Prečítala som si hodnotenia , rôzne honotenia thto filmu, medzi ktorými sa spomínajú dominajúce farby Benettonu.

Vieme vôbec, kto bol Tutanchamon?  Prečo píšeme o benettonovských farbách?

Tutanchamón, syn egyptského faraóna Achnatóna, sa pôvodne volal Tutanchatón,  jeho otec začal ako prvý v dejinách Egypta praktizovať monoteizmus, vieru v jedného boha.

Pre Egypťanov to bola veľká zmena, nepáčila sa  kňazom, ktorí boli po faraónovi prakticky najmocnejšími ľuďmi v krajine a ktorí slúžili mnohým bohom uctievaným v Egypte.

Faraón Achnatón bol zavraždený a jeho syn vtedy Tutanchatón musel ako deväťročný prevziať trón po svojom otcovi. A tak sa spustili mechanizmy, ktoré s mladým panovníkom po celý jeho život manipulovali. Najprv bol aj s jeho mladou (11-ročnou) manželkou Anchesenatón prevezený z bývalého hlavného mesta vybudovaného jeho otcom Achnatonóm-Achetatónu do bývalého hlavného mesta Théby.

Bol nútený verejne zavrhnúť vieru svojho otca a opäť prijať vieru starú- teda polyteizmus, vieru v mnohých bohov. Zmenilo sa jeho meno z Tutanchatón na Tutanchamón (Amon- najvyšší egyptský boh). Meno sa zmenilo aj jeho manželke z Anchesenatón na Anchesenamón.

Mal troch radcov: Aje-hlavný radca, Maja-pokladník, mal na starosti jeho hrobku a Harembheb-veliteľ armády. Pri vyšetrovaní röntgenových snímkov si lekár všimol malú škvrnu niečo ako krvnú zrazeninu na spodnej časti lebky, ktorá mohla byť príčinou smrti.

Ako prvá bola podozrivá Anchesenamón. Motív jej činu bol zrejmý až po zistení, že 2-krát potratila. V hrobke sa totiž našli dva mumifikované plody. Jeden sa narodil veľmi predčasne a druhý sa narodil už mŕtvy. Motív by bol teda dosť silný- zúfalstvo. Avšak z dobových malieb bolo vidno, že svojho muža ľúbila, a preto bola zo zoznamu podozrivých vylúčená. Ďalším podozrivým sa stal Maja. Po faraónovej smrti by mohol zbohatnúť, no prečo, keď bola Tutanchamónova hrobka prvýkrát vykradnutá, ju opäť zrenovovali a zapečatili.

Harembheb, človek, ktorý mladého panovníka najmä pre jeho postihnutie nemal veľmi v láske. Bol však priveľkým patriotom, aby sa odhodlal na takýto čin. Ostával Aje. Práve on bol po faraónovi najmocnejším mužom v krajine. Pravdepodobne sa mu moc zapáčila, keď  vlastne vládol on, pretože Tutanchamón nebol na takúto funkciu odborne ani duševne spôsobilý.

Postupne však mladý panovník začal zisťovať, kým vlastne je a akú moc má jeho slovo. A tak vrah začal konať. Musel si to načasovať na dobu v ktorej bol faraón najzraniteľnejší. A každý človek je prirodzene najzraniteľnejší v spánku. Jeho spálňa  bola celú noc dobre strážená a nikto zvonku nemal ani najmenšiu šancu sa k panovníkovi dostať. Musel to byť teda niekto faraónovi veľmi blízky. Napríklad aj Aje.

Súdny lekár si veľmi dobre všimol krvnú zrazeninu v spodnej časti lebky. Keď faraón spal, Aje k nemu prišiel a prudko mu zdvihol hlavu, čím mu vlastne spôsobil zlomenie krčnej chrbtice.

A odkedy máme možnosť toto všetko vediet?

Od roku 1907, keď lord Carnarvon uzavrel zmluvu o spolupráci pri výskumoch na západnom brehu Nílu v Tébach s Howardom Carterom, egyptológom, ktorý začínal ako prepisovateľ egyptských textov.

Pátranie po stratenej hrobke mladučkého faraóna v Udolí kráľov sa začalo v roku 1917.V rokoch 1921-1922, sa Carnarvon odradený opakovanými neúspechmi rozhodol práce ukončiť. Carter ho však presvedčil, aby financoval ešte aspoň jednu sezónu.

1.novembra 1922 sa začala nová výskumná sezóna a o tri dni neskôr robotníci objavili kamenné schody vedúce k zamurovanému vchodu. Do omietky boli odtlačené pečate úradníkov pohrebiska.  Ďalšie pečate označovali za vlastníka hrobky Tutanchamóna.

Hrobka bola druhýkrát zapečatená už v staroveku, čo znamenalo, že niekto do nej vnikol už krátko po jej oficiálnom zapečatení. Ale kedže nové pečate neboli porušené, zostávala nádej, že obsah bude viac-menej neporušený.

Carter na pokraji sebaovládania zastavil  výskumné práce a obnovil ich 26. novembra. Prekonali zamurovaný vchod, dostali sa do krátkej klesajúcej chodby zaplnenej skalami. Na jej konci bol ďalší zapečatený vchod. Keď Carter do neho urobil otvor, naskytol sa mu úžasný pohľad. Celá miestnosť bola prepchatá zlatými predmetmi, nábytkom, truhlicami a inými predmetmi.Takmer celú hrobovú komoru vypĺňala veľká pozlátená skriňa. 12.februára 1924 nadvihli vrchnák sarkofágu. V ňom boli ďalšie tri rakvy zapadajúce do seba. Zhotovené boli z cédrového dreva a pokryté zlatou fóliou. Tretia, posledná rakva, bola najveľkolepejšia. Bola zhotovená zo zlatého plechu hrubého 2,5-3 mm, merala viac ako 1,8 m a vážila 110,4 kg. V nej bolo telo Tutanchamona. Jeho múmiu pokrývali najkrajšie predmety z celej hrobky. Faraón mal hlavu pokrytú zlatou posmrtnou maskou zdobenú lapisom lazuli a modrým sklom. Žiadnou Benetton farbou. Lapis lazuli drahý kameň, ktorý práve v Egypte bol cenený viac ako zlato. Vynášanie predmetov z hrobky sa skončilo až v roku 1928.

A vieme, čo to bolo Údolie kráľov?

Pohrebisko , ktorého pomenovanie  v Staroegyptštine  znelo ako Tasechetaat, čo v preklade znamenalo „Veľké a majestátne pohrebisko miliónov rokov faraóna, života, sily a zdravia v západných Tébach“. Remeselnícka dedina – tzv. Miesto pravdy pri Údolí kráľov.  Arabi mu dali meno Bibán el-Mulúk, J. F. Champollion zasa Údolie kráľov a to je názov pod ktorým ho „pozná“ väčšina ľudí.

Nad Údolím kráľov sa týči zaujímavý horský útvar „Thébsky štít“, ktorý domorodci nazývajú aj el-Kurn, Roh. El-Kurn totiž svojím tvarom pripomína pyramídu čo je vo vzťahu k miestu nad ktorým sa týči viac ako symbolické. Starovekí Egypťania ho považovali za stelesnenie bohyne Meretseger, ochrannej bohyne mŕtvych kráľov, ktorá milovala ticho“.V roku 1922 H. Carter objavil hrobku predtým takmer neznámeho mladučkého panovníka Tutanchamona.

No ale, na čo sú tieto informácie, v dobe, keď nerozumieme ani sebe, zaoberáme sa peniazmi a sme žalostivo neprístupní k informáciám tohto druhu.

 

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 100001x
Priemerná čítanosť článkov: 3125x

Autor blogu

Kategórie