Založ si blog

Cesta k múdrosti

 

Uvedomili ste si niekedy vo vašom živote, keď ste prežívali  utrpenie, že práve vtedy naše telo vytvára protilátky, ktoré sú často našimi najlepšími hodnotami?

Človek často ani nevie, či nie viac, než je. Dokonca, či nie je viac, než čím sa stáva. Sú veľké osobnosti a ľudia, čo vytvorili veľmi cenné a závažné myšlienky. A prešli životom nie veľmi povšimnutí. A ľudia nultých osobných hodnôt figurujú vo svetovej tlači na prvých stránkach. A napriek tomu ich nezadrží riečica času. Ale niektorí z tých prvých sa predsa časom vymoria.

Človek sa stane zbytočným, až keď si začne sám zavadzať.

Človek je ako hudobný nástroj, v každom je len určitý počet strún, s ktorými sa dá vylúdiť  len určitý počet tónov a ich kombinácii.

 

Čo vybočuje z rámca bežnosti, je podozrivé z geniality alebo – z podvodu.

Len vysoký strom vrhá veľký tieň.

Vo všetkom je smútok v poznaní, v obeti, v láske, v kráse. Smútok je vari  punc veľkosti.

Veľa vedieť, znamená veľa trpieť.

Múdrosť trpiacich je láska. Múdrosť ne znamená, že si všetko „vyciciame“ z prstov a mozgu, ale že sa postavíme  do živých siločiar a vekov, že sa pred ničím a nikým neuzavrieme. Že vlastníme vnútorný  rozmer, schopný obdivovať všetko veľké a tvorivé, čo len kedy bolo, každé hľadačstvo prírodného aj duchovného sveta. Že máme úctu pred veľkými duchmi objavov a poznaní, čo sú zreťazení cez všetky veky na ceste za najväčšou pravdou.

 

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:22

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99818x
Priemerná čítanosť článkov: 3119x

Autor blogu

Kategórie