Založ si blog

Aj duša môže byť chorá.

Každý z nás sa niekedy v živote dostane do situácie, keď si nevie rady. Niekto znáša rany osudu, či okolnosti ľahšie, iný podľahne. Medzi tým je ešte veľa možností. O tom, ako sa prebíjame životom, ktorý pre nikoho nie je iba ružovou záhradou, rozhoduje veľa vecí, a najmä ľudia okolo nás. Samozrejme, predovšetkým sa musíme spoliehať na seba, avšak pokúsme sa vytvoriť si aké také zázemie, aby sme sa mali vždy kde uchýliť, na koho obrátiť, keď potrebujeme pomoc. A ešte niečo – nebojme sa požiadať o ňu – ani lekára. Pretože aj smútok a nešťastie zabíjajú, nielen infarkty.

Panický strach. Pan bol grécky vidiecky boh stád a lesov a uctievali ho najmä pastieri a lovci. Pochádzal z Arkádie, kde sa vraj túlal v noci po pasienkoch v  sprievode nýmf. Mal polozvieraciu podobu: bol porastený hustou srsťou, mal kozlie kopytá, rohy, bradu a chvost. Tým, ktorí ho rušili, naháňal strach svojím krikom, ale aj vzhľadom.

Dnes sa pod výrazom panický rozumie náhly, hromadný strach, zdesenie, zmätok, často prejav davovej psychózy. Ak máte časté záchvaty úzkosti, je treba samozrejme navštíviť lekára. Aj úspech liečby závisí od vášho úsilia – skúste viac ovládať svoj organizmus. Pokúste sa ovplyvniť stresové situácie a oslabiť vlastnú vnímavosť na stres. Správnym stravovaním a pravidelným cvičením sa udržíte v dobrej telesnej kondícii. Všimnite si, ako pracuje vaše telo v návale paniky: naraz sa uvoľní veľké množstvo adrenalínu a o niekoľko minút už aj najhorší panický strach odznie. Nerobte tých niekoľko minút nič, čakajte! Počas návalu paniky si môžete pomôcť aj tým, že sa sústredíte na niečo iné, ako na seba, či na váš problém. Pozerajte sa intenzívne na nejaký obraz alebo vec, ktorú máte radi. Potom pomaly pokračujte v  tom, čo ste robili. Vytýčte si cieľ a zamerajte sa na jeho splnenie.

Prečo niekedy pociťujeme mimoriadne utrpenie? Čo nám vyvolá tento skutočný stav? Depresia – duševné ochorenie, chorobný smútok. Čoraz viac ľudí  aspoň raz v živote trpelo depresiou a čoraz viac ľudí ňou trpí opakovane. Hlavným príznakom depresie je chorobne smutná (depresívna) nálada. Depresia je smútok, žiaľ, beznádej, bezvýchodiskovosť, neschopnosť tešiť sa, strata záujmu o všetky, alebo takmer všetky obvyklé činnosti a záľuby. K depresívnej nálade sa pripája spomalenie psychickej činnosti, najmä myslenia, strata energie, útlm, nevýkonnosť, únava. Trojica príznakov – depresívna nálada, spomalenie psychickej činnosti, strata energie – ale aj poruchy spánku, nespavosť, ojedinele nadmerná spavosť, nechuť do jedla spojená s úbytkom hmotnosti (niekedy zase paradoxne prejedanie sa a  zvýšenie hmotnosti), zníženie až strata libida – sexuálny nezáujem a nevýkonnosť. Nezriedka sa tomuto pridružujú rozličné nepríjemné telesné pocity, najmä bolesti hlavy alebo chrbtice, „zvierania“ v oblasti žalúdka, v oblasti hrudníka a podobne.

Voči budúcnosti sa človek trpiaci depresiou stavia pesimisticky. Často napríklad neverí v možnosti uzdravenia, navodia sa mu  pocity zbytočnosti a výčitky svedomia, ktoré môžu niekedy prerásť až do veľmi naliehavého a  neprimeraného sebaobviňovania, majúceho až charakter bludu.

„Tragickým“ aspektom depresie je skutočnosť, že toto ochorenie subjektívne prináša človeku obrovské utrpenie. Tí, čo prekonali depresiu, uvádzajú, že ide o najväčšie utrpenie, aké si môže človek predstaviť, preto mnohí ako „vykúpenie“ volia samovraždu.

Depresia má však dôležitú „optimistickú“ stránku, prakticky neexistuje depresia, z ktorej by sa nedalo vyliečiť. Vyliečiť úplne, t.j. do úrovne, ktorá zodpovedá stavu plného zdravia! Je to ochorenie ako každé iné. Sú tu odborní lekári, ktorí pomôžu, sú tu lieky, ktoré sú schopné depresiu liečiť. Dôležité je s liečbou začať, čo najrýchlejšie, skráti utrpenie. Ten, kto chce, sa z depresie môže vyliečiť a plnohodnotne žiť!

Človek sa nemá nikdy vzdávať. Vždy existuje východisko zo zlej situácie, vždy je možné sa „oklepať“ a žiť ďalej, pretože musí nám záležať na nás samých, musíme mať predovšetkým radi seba samých. Máme svoje hodnoty, dobré stránky, ktoré ocení a potrebuje naše okolie. Vždy je tu niekto, ktorý nás má rad!

[1]

[1] Dr. Beáta Cajchanová, Bratislava, 18.7.2014

Korónová pandémia mení aj štátne jazyky.

22.10.2020

Korónová pandémia mení aj náš jazyk, začali sme používať tak ľahko a rýchlo, ako to my, slovenský národ vieme, anglické slovo lockdown. V angličtine sa týmto slovom, resp. slovesom, vyjadruje nadobudnutie účinnosti určitých bezpečnostných opatrení v prípade útoku, alebo zabitia. Pomocou týchto bezpečnostných opatrení sú určité zóny ohraničené páskou, aby sa [...]

Ako to bolo s lekárňou u Salvátora a čo stále smrdí v štáte bratislavskom?

29.06.2019

Bola by našou pýchou. Staršia a hodnotnejšia lekáreň, ako bratislavská Lekáreň u Salvátora, sa na našom území nezachovala, a ani v iných na pamiatky bohatších európskych krajinách. Táto unikátna lekáreň, ktorej väčšina nábytku a zariaďovacích prvkov bola vytvorená bratislavskou rehoľnou Spoločnosťou Ježišovou v polovici 17. storočia. prežila takmer veľmi [...]

Ľudia nemajú rozumieť, ako sú ťahaní za nos

26.04.2019

Európsky súdny dvor potvrdil, že zamestnanci EÚ nehovora anglicky, ale používajú umelý jazyk. Dokonca aj Briti a Íri sú dezorientovaní. Pod názvom »Krátky zoznam nesprávne používaných anglických termínov v publikáciách EÚ, « súdny dvor upozornil na zásadný problém: » v priebe-hu rokov si európske inštitúcie vyvinuli slovníček, ktorý sa líši od akejkoľvek [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Beáta Cajchanová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 99636x
Priemerná čítanosť článkov: 3114x

Autor blogu

Kategórie